NASA va analiza niște roci de pe Lună neatinse până acum
În urmă cu jumătate de secol, programul Apollo de la NASA a trimis oameni pe Lună. Acolo, aceștia au mers pe Lună, au făcut poze și au adus înapoi și niște suveniruri.
Însă nu toate suvenirurile au fost analizate de atunci și până acum. NASA încă mai are niște mostre selenare păstrate bine, iar acum nouă echipe de cercetători vor avea șansa să le analizeze. Au mai rămas trei mostre, conservate în condiții de vid și răcoare de când au fost aduse pe Pământ în urma misiunilor Apollo 15, 16 și 17.
Una din acestea a fost colectată de astronauții Harrison Schmitt și Gene Cernan în 1972, în cadrul misiunii Apollo 17, și reprezintă cam 800 de grame de material selenar de suprafață, care încă se află în tubul metalic cu care au fost preluate. Alte mostre de pe Lună au fost păstrate fie la îngheț, fie în heliu.
De ce au păstrat însă aceste materiale pentru atât de mult timp, fără să le analizeze? Răspunsul l-a dat Lori Glaze, de la NASA’s Planetary Science Division din Washington DC: „Mostrele returnate sunt o investiție în viitor. Aceste mostre au fost salvate în mod deliberat, astfel încât să profităm de tehnologiile mai avansate și mai sofisticate de astăzi pentru a răspunde la întrebări pe care nu știam că trebuie să le întrebăm”.
Cercetătorii de astăzi sunt curioși să afle tot ce pot ei de la rocile selenare care încă nu au fost afectate de atmosfera Pământului. Spre exemplu, o echipă de la Mount Holyoke din Statele Unite ale Americii va examina una din mostrele conservate în heliu pentru a observa dacă în ea se găsesc mărgeluțe de sticlă care se formează în timpul erupțiilor vulcanice. O altă echipă speră să descopere dacă a fost o idee bună sau nu ca mostrele să fie păstrate la răcoare.
„Prin studierea acestor mostre lunare prețioase pentru prima oară, o nouă generație de oameni de știință ne va ajuta să ne avansăm înțelegerea asupra vecinului nostru selenar și să ne pregătească pentru următoarea eră de explorări ale Lunii și nu numai”, a explicat Thomas Zurbuchen de la NASA’s Science Mission Directorate.